Carta oberta al batle de Ciutadella

Amb el seu permís, reproduesc aquí la carta oberta que en Bep Joan Casasnovas dirigeix al batle de Ciutadella, José María de Sintas, sobre Sant Joan, la seva història, els protocols i el paper de l’Ajuntament de Ciutadella. És arran d’una frase que va pronunciar el batle, on deia que en el tema dels protocols de la festa, l’Ajuntament és “un simple convidat”. Trob que tot el que hi diu en Bep Joan és molt important, i hauria de ser conegut per totes les persones que estimen i participen de Sant Joan, sigui d’una o d’altra manera. Per fer les coses bé és necessari estar informat, documentar-se, i conèixer la història de la festa, una història que no depèn de prejudicis ni d’ideologies ni de gustos, sinó que simplement, és la que és.Benvolgut Alcalde de Ciutadella:

Llegides les declaracions que vostè ha fet al diari digital, Menorcadiario.com, on, entre altre coses, diu que “quien debe decidir sobre los protocolos es la Junta de Caixers. Aquí, el Ajuntament es simplemente un invitado”, permeti’m dir-li que no hi estic gens ni mica d’acord, senzillament perquè no s’ajusta a la realitat actual ni tampoc a la realitat històrica

En primer lloc perquè l’Ajuntament, des 1835, i amb anterioritat a aquesta data l’antiga Universitat General de Menorca i Particular de Ciutadella, sempre ha estat la institució que ha vetlat, cuidat, organitzat i maldat de trasmetre l’esperit i tradició orignària de les Festes de Sant Joan de Ciutadella. No només en l’aspecte civil, sinó també, i de forma molt especial, en la cura per mantenir el sentit originari i protocol·lari dels actes que s’hi desenvolupen. No cal, ara i aquí, que m’estengui en recordar-li les decisions passades preses per l’Ajuntament de Ciutadella (i antiga Universitat General) per la pervivència d’una festa que els ciutadellencs i ciutadellenques han mamat des de segles enrere. Només a tall de mostra, recordar la “Scriptura Pública” de 1703 i el posterior reglament protocol·lari redactat l’any 1843 que pretenia regir i establir els actes a seguir durant la celebració de la nostra tan estimada festivitat. Es van crear comissions municipals per a depurar les actuacions a tenir en compte durant els actes festius i es van fer amb la participació de persones diverses amb la única i unànime voluntat de recuperar la brillantor d’unes tradicions que, tot i les vicisituds adverses patides pel nostre poble en diferents etapes de la nostra història, han perdurat més o manco senceres fins als nostre dies.

Estic totalment d’acord amb la inquietud que vostè ha manifestat, com a alcalde de Ciutadella, per posar remei a una situació que esdevé preocupant per a la gran majoria de la població. Preocupació motivada pels incidents ocorreguts el passat Sant Joan i perceptibles en diferents vessants: per una banda, la pèrdua de certa indentitat en els actes festius provocada per una massificació incontrolada i incontrolable; i per altra, pel comportament incívic de moltes persones que, lluny de respectar i viure la Festa, desllueixen el sentit alegre que pretén expressar aquesta antiga celebració i que també, alhora, genera angoxants situacions d’inseguretat.

D’aquí, que em sembli bé i lloable la seua iniciativa de posar en marxa diferents comissions d’analisi i estudi per a la millora futura en l’organització civil i social de la Festa. Estic esperançat amb la seua feina en aquest sentit. Tanmateix, des de l’orígen de la Festa, endinsat en els segles, la institució que ara presidiu ha estat, també, la que ha vetlat pel sentit tradicional de la nostra celebració. I permeti’m que gosi dir-li que delegar en la Junta de Caixers les qüestions protocol·làries de la Festa de Sant Joan surt de la pròpia tradició. Des del meu punt de vista, fer-ho, seria trair la nostra pròpia història i a la vegada trair la Institució que presidiu. Desfer-se’n d’unes competències que a l’Ajuntament li són pròpies des de segles enrere (des de sempre, cal dir) és una mesura de canvi que no millorarà absolutament res, més bé el contrari, i ben segur podria crear controvèrsies, quan ara, el que necessitam és unir-nos per treure la millor proposta de futur possible.

Per favor, Sr Alcalde, no hi vegi en aquest escrit cap ànim de crítica personal, més bé l’ànim d’una reflexió per a la reflexió.

El sentiment i esperit de la Festa de Sant Joan rau en la nostra pròpia història i açò ens obliga a ser fidels als nostres avantpassats. Que el seny i la prudència ens acompanyi.

Rebi la meua animosa i ciutadellenca salutació.

Bep Joan Casasnovas

Deixa un comentari