Coherències

“Ser coherent és un rotllo!!”, em deia ahir una amiga, amb un mig somriure que en el fons volia dir “he triat el camí més complicat però n’estic satisfeta”. No era una queixa, sinó una constatació, per això somreia. I té raó. La coherència no és fàcil, és incòmoda i moltes vegades dolorosa. Però també és necessària.

Co-herència. L’herència que ens és pròpia, que recau damunt nosaltres, que ens es comú com humans que som, que ens ve donada i hem d’assumir. L’heretat, el patrimoni ètic, que no podem defugir si no volem burlar-nos del que som, enganar-nos a nosaltres mateixos, trair-nos d’alguna manera.

Però requereix vàries coses. Coratge per fer front als reptes que planteja, la constant contraposició entre el que sabem que ha de ser i el que podria ser.

Sinceritat per acceptar que de vegades el repte ens pot superar, ens pot semblar tan feixuc i gran que ens pot arribar a esclafar, per tant hem de ser cautes i estar sempre atents. Honestedat per no deixar-nos enlluernar per falses comoditats, estabilitats, tranquil.litats, immobilitats.

Ser coherent requereix una immensa força de voluntat per perseverar en la nostra intenció, en el que sabem que és la nostra responsabilitat encara que ens costi o ens perjudiqui. Requereix generositat per comprendre que alguns se’n riuran del nostre esforç, no l’entendran, tal vegada ens ignoraran o ens diran bojos.

Requereix paciència perquè l’èxit no està garantit, al manco a mig termini, que és quan ens agradaria acariciar-lo…, i l’eternitat és tan enfora…

També requereix humilitat per reconèixer que fem el que podem, sense esperar res, que s’és coherent simplement perquè no es pot ser d’altra manera, no com un mèrit sinó com una forma natural de ser, confiant en recollir un salari just, simplement, segons el que haurem donat.

Som afortunada perquè tenc no un, sinó varis amics i amigues coherents. Marga, Eulàlia, Joan, Lina, Carmen, Pere… per a mi sou un exemple, una inspiració. Gràcies a vosaltres, a com viviu i com funcionau enmig del món, jo també som més a prop de la coherència.

Fins prest.

5 Comentaris
 1. La coherència hauria de ser un objectiu vital, tan o més important que el somni de felicitat que tots perseguim. Perquè apropar-s’hi, obliga a superar nombroses mancances que tots tenim i que ens mantenen fermats al tronc del materialisme.
  No és fàcil ser coherent. I n’estic segur, Ester, que molts dels amics que anomenes acaben el dia lamentant tal o qual decisió, demanant-se si no hauria estat millor, més coherent, decidir el contrari.
  Ningú no té el manual de la coherència perfecta.
  Com tampoc tenim el de la felicitat total i, tanmateix, la cercam amb constància, la perseguim arreu, l’enyoram al segon següent d’haver-la intuïda.
  Al final, crec que l’una t’obra el camí per a arribar a l’altra. Per ser coherents hem de ser humils, pacients, objectius,… Hem d’estar atents a tot el que ens envolta. No trobau que si una persona és capaç de ser tot això i d’actuar en conseqüència, està molt a prop de la seva pròpia felicitat?
  Una besada, polida.

 2. Totalment d’acord amb vosaltres, Ester i Pere.
  Llegir-vos ajuda a ser conscients d’aquests breus, però no per això poc importants, moments de satisfacció i pau que provoca haver actuat amb coherència. I anima enormemement a continuar esforçant-se. Gràcies!

 3. Gràcies a tu, Eulàlia… per tantes coses! :)

 4. Esther, m’ha agradat llegir el teu article, és una reflexió amable, positiva, que et permet reflexionar sobre un aspecte de la nostra actitud i de la nostra manera de ser que per jo és bàsic.

  Hi ha unaltre virtud que també facilita molt la coherència, i és la sinceritat, el ser clar i transparent, sincer, fa que tenguis més de mig camí de la coherència recorregut.

  Feia estona que no “et llegia”, i m’hi tornaré a aficionar! (és més, provaré de subscriure’m amb l’RSS o així, i la maquineta m’avisarà quan piulis…)

 5. Gràcies pel teu comentari, Toni! Trob que tu també ets un bon exemple de coherència, i tens molt a prop un exemple de coratge i força increïble…
  Una besada per a tots dos!!

Deixa un comentari