El codi ètic

Malament van les coses quan el Govern, els senyors i senyores elegits per a fer feina en bé de la comunitat i dels ciutadans, han de perdre part del seu temps elaborant un codi ètic. Malament van les coses, perquè als nostres representants polítics, a les persones que per vocació de servei públic (encara que soni a marcià) i perquè confiam en les seves capacitats els deixam accedir a un càrrec, els passa com allò del valor i la mili: l’ètica se’ls suposa. Però es veu que no, es veu que per tenir present que no poden robar, enganar, prevaricar, obtenir comissions, mentir o defraudar, s’ho han de posar per escrit, presentar el document, fer-se la foto, i després no sé si desar aquest “codi ètic” al calaix o tenir-ne un exemplar sobre la tauleta de nit per llegir-ne un trocet abans d’adormir-se.

Trob que per als polítics honrats i vocacionals, que per sort encara n’hi ha, avui deu ser un dia especialment trist. Igual que per als ciutadans honrats.

El que està passant a la política balear és una vergonya, i els polítics de tots els colors n’haurien d’estar ben empegueïts. Però els veus per la tele i no ho semblen empegueïts, la veritat. Veure la Senyora Munar llençant besades i saludant com si anés a recollir un Oscar el dia que entrava a declarar com imputada, va ser d’autèntica vergonya. Però és el que passa amb alguns polítics, que realmente tenen la cara forrada. I davant de personatges així no valen codis ètics ni sermons de missa. L’única solució possible és decantar-los de la política, i aquí són els partits els que tenen la primera gran responsabilitat: no posar-los a les llistes. Després els ciutadans, que hauriem de ser el segon filtre i no els hauriem de votar.

Però no hi ha manera. Avui és el dia internacional contra la corrupció, i no deixa de ser una cruel ironia que justament avui, el president Antich presenti el seu “codi ètic”. Un codi que no surt d’una aspiració noble i desinteressada, sinó d’una urgència flagrant de fer alguna cosa perquè sembli que es desinfecta la política balear mentre es continua amb un pacte podrit. No fos tan tràgica la situació de la política balear, faria gràcia. Si alguns polítics no duen l’ètica gravada als seus gens, al seu cor i al seu cervell, de què servirà aquest codi?

De tota manera, no crec que els polítics siguin bolets que sorgeixen del no-res. No existeix la “classe política”, això ho tenc clar. Però, són de la mateixa classe que la resta? Són iguals que tots nosaltres? L’única diferència entre ells i nosaltres és que ells tenen l’oportunitat de prevaricar, ficar la mà a la caixa, endur-se alguna comissió suculenta…, i per tant, tenen més fàcil caure en la temptació que el comú dels ciutadans? La gran diferència és entre polítics i ciutadans, o més bé entre persones corruptes i no corruptes, siguin polítics, mestres d’escola, forners o periodistes? La “classe política” no existeix, existeixen les persones honrades i les que no ho són. És cert que els polítics tenen moltes oportunitats per podrir-se, però me sembla que tots en podem tenir si volem: fer doblers és fàcil arreu, basta amb deixar el codi ètic de cadascú dins del calaix i sortir al món sense escrúpols.

Que passeu un bon dia internacional contra la corrupció. I que als corruptes, els tribunals els acabin posant al seu lloc, que és la presó.

Fins prest!

Els corruptes, a la presó.

Els corruptes, a la presó.

6 Comentaris
 1. Hosanna!!! Ja tenim codi ètic a la política balear. Hosanna!!!
  S’han acabat els telediaris de la corrupció (pressumpte, eh!). S’han acabat els debats parlamentaris amb les Cariàtides afrontades d’escoltar el discurs de manual d’un del ranxo d’imputats que escalfen escó, esperant que el jutge els cridi de nou a compareixer.
  S’han acabat les desfilades de pasarel.la, focus, càmeres i micros arreu.
  S’han acabat els espectacles de polítics amb cara de pomes agres que compareixen en roda de premsa, amb posat solemne i seriós, per a dir allò de “noltros som respectuosos amb la justícia i…”
  Avui s’ha acabat tot això!
  A partir d’ara, estimada Ester, el codi ètic deixarà en evidència els corruptes (pressumptes, eh!) i els condemnarà a dormir fora de les institucions democràtiques d’aquesta nostra Comunitat.
  Quin fred!

 2. Amén, però no me crec res, a pesar de l’esperit nadalenc…, tal vegada el dia dels innocents…
  El que ningú no m’ha dit és si el president Antich els implantarà el codi ètic als seus consellers en un microxip, directament al cervell… i de pas, els podria implantar una cèl.lula elèctrica que els faci rampa cada vegada que pensin en ficar la mà on no toca!
  Gràcies pel teu comentari, xato (pressumpte, eh!).

 3. Aquesta gentuza política tornará “BÓ” al dictador Franco.

 4. No Apolònia, no hem de rendir-nos, els hem d’assenyalar amb el dit i dir ben fort que no es mereixen la nostra confiança. Res de la democràcia no és prou dolent com perquè una dictadura sembli bona, però tampoc ens hem de deixar enganar i que aquests espavilats es pensin que som idiotes.
  Són ells els que s’han d’empegueir i pensar que amb una dictadura encara els hi aniria millor perquè ningú els hi diria lladres.
  Gràcies de nou pel teu comentari i una besada.

 5. Mira fieta te contaré un secret, peró amb la condició que quan le es llexit el borris con a comentari, ¿te promet que te cauras de cul? pero no hu diguis a ningú.
  Ten vás a http://www.google.es escrius “MARIA ANTONIA MUNAR” i despres el seu D.N.I que el pots trovar al B.O.I.B. ¿fes la prova?.
  ESTHER MASCARO 43454??? X –a lo millor fieta tens tantes multes i coses sense pagar que te vé un jamacuco i ten vas a saltré mon.

 6. Qui sap? De més verdes n’han madurat!!
  Escolta, jo no puc esborrar els comentaris, Apolònia, no hi tenc accés.
  Gràcies i que passis una bona nit!

Deixa un comentari