Estrella Damm, volem els teus creatius a la Conselleria de Turisme!

Ja heu vist l’anunci d’Estrella Damm rodat a Menorca? Segur que sí, i si no, més val que aprofiteu perquè ja l’han vist més d’un milió de persones a YouTube. Ah! i atenció, perquè la cançó “Applejack” de The Triangles ja és la més descarregada d’iTunes!!

Bé, abans de passar endavant, aquí teniu una imatge i l’enllaç al vídeo…

Spot Estrella Damm a Menorca

El anuncio de Estrella Damm en Menorca en Youtube.

Està clar que es tracta de l’anunci d’una marca de cervesa i no d’un vídeo promocional de Menorca, però pot fer més per a la promoció turística de l’illa aquest spot de 4 minuts que tots els vídeos promocionals que s’han fet en els darrers anys. L’anunci parla de tot allò que Menorca és i pot oferir, i només s’assembla a la promoció oficial de l’illa en l’esperit: l’eslógan oficial és “Enamórate”. Bé, idò l’anunci de la Damm no ho diu, ho mostra. Te pots enamorar d’un paisatge, d’una platja, d’una llum especial, d’una tradició, d’una festa, d’unes avarques…, l’anunci no mostra la Catedral, ni la Naveta dels Tudons, ni paisatges perqué si… i tanmateix, mostra el que és essencial: les sensacions que Menorca pot transmetre, les experiències que es poden viure a l’illa. Si heu vist l’anunci que actualment passen per la tele de Croàcia, sabreu de què vos estic parlant: sense imaginació, sense emocions, sense deixar petjada… moltes platges, molts de monuments, moltes hores de sol… tot és fred, impersonal, a pesar d’unes imatges polides…, és la promoció que durant massa temps hem estat fent també de Menorca i que simplement, no comunica res.

Podeu veure exemples d’aquests videos en aquest enllaç de Youtube i també a la web oficial de la Fundació Destí Menorca, www.menorca.es.

L’any passat Formentera va notar en les seves xifres de l’estiu l’efecte del spot d’Estrella Damm. Segons varem publicar a Hosteltur, l’ocupació del mes de juliol es va situar en el 84,25%, un punt i mig per sobre del percentatge aconseguit l’any anterior en les mateixes dades. El turisme espanyol va créixer 2,37 punts el juliol, passant a representar el 31,30% del total de l’ocupació. El turisme alemany pràcticament no va baixar, i el britànic tampoc. A més, es va observar un petit repunt del turisme escandinau i del portugués. És difícil demostrar que aquestes xifres van ser el resultat directe de l’emissió del spot de Damm, però està clar que totes dues coses van coincidir…, com recordareu, la gent parlava de l'”anunci de Formentera” més que no de l’anunci de la marca de cerveses en concret!

El spot de l’estiu, la cançó de l’estiu… a tots aquells que l’any passat, en veure l’anunci de Formentera, vam desitjar que Damm es fixàs en Menorca algún dia, se’ns ha concedit el desig… , a veure si ara som capaços a gestionar-ne els resultats. Menorca no pot seguir competint més en sol i platja i preu. Tenim una illa autèntica, especial, plena de coses interessants per oferir, d’experiències i d’emocions, i hi ha un munt de persones al món amb ganes de descobrir-les. Però les hem de cercar, ens hem de dirigir a elles directament, hem de prescindir d’intermediaris i enviar-lis missatges directes, fer que ens coneguin i ens triin. En el món dels viatges internet ho ha revolucionat tot. Ja no té sentit parlar del “mercat britànic” o del “mercat alemany”. Hem de cercar persones, siguin d’on siguin, que puguin apreciar el que Menorca pot oferir. Hem de posar en valor el que som, hem de crear productes turístic atractius més allà del sol i platja, hem de cercar l’excel.lència i pensar que avui en dia el turista no està disposat a pagar el que sigui per un mal servei.

L’altre dia, a la fira Innovem, vaig poder constatar que a Menorca hi ha empresaris joves, amb ganes de canviar les coses i fer-les bé, d’acord amb els temps, sense vessa mental ni des de l’acomodament. Aquestes empreses són el present i el futur, i la visió d’aquests empresaris, d’acord amb els nous temps i la nova filosofia empresarial, és la que ha de dur Menorca cap a un futur millor. Perquè ho tenim tot per fer, perquè podem tenir nosaltres la iniciativa en tost d’esperar que els altres ens diguin com hem de vendre, a qui i a quins preus. Perquè ja és hora de que els menorquins agafem el timó del nostre futur, prenguem les nostres decisions i marquem quina política turística volem per a ca nostra. Ens agradi més o manco, el turisme és l’única sortida econòmica de la nostra illa i com abans en siguem conscients, millor. Hi hauria una altra sortida, la de les noves tecnologies, però vegent la vessa mental de les nostres institucions, més val no fer-se il.lusions en aquest camp: l’aposta per convertir Menorca en pionera en l’ús de les noves tecnologies, en el teletreball, en la descentralització que permet internet, la podem veure en com funcionen a la nostra illa les connexions a internet, en els wi-fis gratis que hi ha (o que no hi ha!), en la desconnexió general que afecta un bon tros d’illa…

Gràcies, Damm, per l’anunci. Sembla mentida que pugui fer més per la promoció de Menorca una marca de cerveses que una Fundació Destí Menorca, una conselleria insular de Turisme, un sector empresarial, una conselleria balear de Turisme, un Ibatur i un Turespaña. Tal vegada som tiquismiquis, però me sembla que en aquest moment la bona voluntat ja no basta, és temps per a la imaginació, les ganes, l’atrevir-se, el provar i rectificar si cal. Prou poltrones, prou somnolència generalitzada, prou vessa mental, prou interessos partidistes, prou baralles absurdes, prou enfrontaments d’egos. És l’hora de la innovació, la cooperació i la imaginació. Podem crear el nostre futur, decidir com volem que sigui. És el nostre moment.

11 Comentaris
 1. Lo millor per fer promocions turísticas els catalans, son gent de seny, i no com aquí que fan promocions els amics del politics i les seves productoras,i així ans vá. Menorca esta molt malament turisticament sa la coneix com una illa cara, i la gent que ans visita cada vegade deixa mens doblers

 2. Va PERICU, digas alguna cosa

 3. Hola Apolònia,
  Tens tota la raó en això que dius que Menorca és coneguda com una illa cara, però el pitjor és que a sobre, es té la sensació (trob que certa) que els serveis no estan al nivell dels preus. Ser considerat un lloc car no té perquè ser negatiu…, el que sí que és negatiu és que la relació qualitat-preu sigui dolenta! Durant massa temps hem pensat que es podia abusar del turista en temporada alta. Ara la competència és massa gran i els turistes són massa experimentats com per no adonar-se’n quan se’ls atraca. O tenim clar de què va el negoci del SERVEI o realment tindrem un futur molt negre.
  Com sempre, gràcies pel teu comentari!
  Va, Pere, esperam la teva opinió! :)

 4. Hay que hablar claro, como hace Apolónia, decir la realidad sin tapujos de Menorca,no valen las palabras faciles para quedar bien con todos, estamos en unos momentos muy dificiles para la isla de Menorca, y la cosa va a ir a peor, que esperan el Maná del cielo, cuando Europa se esta apretando el cinturón, el anuncio de DAMM ayudará un poquito, a la promoción de Menorca, pero recuerden no son els Catalans,los que tienen que dar ejemplo con la isla de Menorca.

 5. Per cert, estimats lectors, que avui mateix veig en el nostre diari això: http://www.menorcadiario.net/actualidad/sociedad/5955-menorca-acogera-el-certamen-de-belleza-queen-of-poland
  Tants d’anys per erradicar aquests concursets penosos, i ara resulta que els empram per atraure pressumptes turistes polonesos… gran mercat, per cert, com el rus, molt apropiat per apreciar el que Menorca és, la gastronomia, la cultura, el paisatge… ells, que són líders en sostenibilitat i en altres coses que ens han costat molts d’anys assumir a nosaltres…., bé…, no res….

 6. Bon dia a tots.
  Estic totalment d’acord amb tu, Apol.lònia. A Catalunya hi ha grans publicistes que saben fer bé les coses. No sé si son catalans els creatius d’aquesta campanya, però siguin d’on siguin, l’han tornada a encertar.
  Aquí, a Menorca, ens convé fer un esforç definitiu per a decidir QUÈ VOLEM VENDRE. L’anunci de la DAMM identifica un viatge de sensacions amb el plaer de beure una bona cervesa. El sector turístic, els polítics, la societat menorquina en general, no ha definit encara el producte.
  Ester, això dels concursos de bellesa està més que amortitzat. Sembla mentida que algú pugui pensar que això és promoció per a Menorca. De nou la indefinició del producte.

 7. Sí, i a sobre la Fundació Destí Menorca ha pagat 25.000 euros als organitzadors del concurs! Déu meu…, quantes empreses de Menorca que treballen en la creació de producte turístic han rebut 25.000 euros del Consell?????

 8. Esther,
  Del teu article me qued, sobretot, amb lo de les sensacions i emocions, encara que el signaria íntegrament, perquè estic d’acord amb tot el que dius. Però me sembla especialment destacable la referència a les emocions.
  El consumidor canvia, el turista cerca coses noves, tots canviam amb el temps, i un destí turísitc ha de saber-ho, analitzar-ho i actuar en conseqüència.
  És bàsic enamorar, atreure, provocar emocions, contar històries que arribin a la gent, transmetre sensacions … és allò de fer amics i no clients!
  Mentre seguiguem amb ¿Porqué Menorca? ¿Qué puedo hacer? ¿Qué puedo ver? i ¿Dónde puedo ir? i oferiguem un simple inventari de recursos turístics, fred, impersonal, sense ànima … esteim ben arreglats!

 9. Alguna cosa esta fallando.Como puede ser que tengamos en la isla y alrededores una legion de mentes preclaras que ven claramente cual es el problema de nuestro turismo y en cambio nuestros politicos y empresarios no se enteran?.En cualquier pais civilizado os contratarian inmediatamente y os pondrian manos a la obra,a ver si salvamos el barco.Visto desde fuera,creo que es facil opinar(me incluyo),otra cosa es dar soluciones efectivas.No me creo que nuestros gestores sean tan tan inutiles y nuestros opinantes tan tan listos.

 10. Hola Livi,
  t’assegur que hi ha molta gent que en sap molt de turisme. I també t’assegur que l’Administració de Menorca i de Balears va per lliure, no s’encomana a ningú, no s’assessora. El que puc dir bo a favor del conseller Criado és que acudeix a alguna de les jornades o congressos professionals que es fan. Això és part de la seva obligació: aprendre, per després aplicar el que ha après. Però hi ha poca tendència a fer-ho i en canvi, molta tendència, en l’Administració i en la política, a pensar que en saben prou. Idò no, no en saben tant. Però com que hi ha gent que sí que en sap, seria molt fàcil aprendre si un vol. Trob que és el que intentam alguns dels que opinam per aquí: sortir al món i aprendre. Per això podem opinar amb coneixement de causa. No es tracta de llestos i tontets, sinó de volver aprendre o pensar que ja en saps prou.
  Gràcies pel teu comentari.

 11. Hola Toni, perdona que no t’hagi contestat abans!!
  Sí, aquest és el tema, captar al possible client per les emocions més que no per un inventari de coses polides a veure…, tots els països en tenen, de coses polides…, però no tots saben convèncer, arribar, abans de vendre. A mi no em sembla tan complicat, però ho deu ser perquè a Menorca, escolta, no hi ha manera!!
  Per cert… ja t’has llegit l’altre post sobre promoció turística?? 😉

Deixa un comentari