La fe

La fe

Algunes paraules tenen la mala sort de ser presa dels prejudicis. Un prejudici és un judici previ: o sigui, jutjar alguna cosa abans de tenir la informació necessària, jutjar amb desconeixement.

La paraula “fe” és una d’aquestes paraules presa dels prejudicis d’algunes persones. Es pensen que tenir fe és simplement creure, d’una manera poc racional, en allò que et diuen, o en allò en què et volen fer creure. De vegades fins i tot un està empegueït d’emprar la paraula fe… això sol passar amb paraules relacionades amb la religió catòlica, i me sembla que és molt injust. També emprar la paraula Déu li costa a molta gent… però bono, això és més comprensible perquè es pot viure sense creure en un Déu, i es pot viure creient en un Déu però anomenant-lo d’una altra manera. Però, pens, no es pot viure sense fe.

Tenir fe és confiar en què alguna cosa és possible, en què hi ha coses per les que val la pena lluitar, treballar, esperar… tenir fe és tenir confiança… en una persona, en una idea, en un projecte… en Déu, és clar, l’anomenem com l’anomenem: energia, consciència, vida, saviesa, amor… És tenir esperança, i sense esperança tampoc no es pot viure. Tenir fe és ser fidel: mantenir-me en allò que pens que és, que val la pena, encara que hagi de patir per aconseguir-ho, o per fer-ho, o per descobrir-ho.

camino

Tenir fe és saber que el camí duu a algun lloc.

Tenir fer a nivell espiritual és confiar en què hi ha alguna cosa més gran que nosaltres, una força que ordena i equilibra, que fa que les lleis naturals siguin com són i que fa que la vida no tengui fi. Desconeixem moltes coses de per què el món és com és, de per què som aquí i quin és el nostre paper… però jo tenc fe en què hi ha un motiu per tot, encara que l’ignorem, i que realment l’únic que hem vingut a aprendre és a estimar.

Diu Erich Fromm en el seu imprescindible “L’art d’estimar”:

“Estimar significa comprometre’s sense garantia, donar-se totalment amb l’esperança que el nostre amor produirá amor en la persona estimada. L’amor és un acte de fe, i el qui té poca fe també té poc amor”.

Comments are closed.