La polèmica

La polèmica

Aquesta setmana, gràcies a un bon amic, he descobert el significat de la paraula “polèmica”. Sabeu que ve del grec “polemos”, que significa guerra? El sufixe –ic –ica significa “que pertany a”… per tant, polèmic vol dir, literalment, “que pertany a la guerra”.

M’agrada molt descobrir el sentit autèntic de les paraules, perquè moltes vegades les empram sense massa cura, sense massa interès ni curiositat, i, pitjor encara, traïnt el seu esperit, la realitat que ens transmeten. L’etimologia, pens, és una primera passa cap al descobriment de la veritat!

Així, armar polèmica, ser polèmic, polemitzar… no són actituds massa constructives, realment… perquè la guerra no construeix, sinó que destrueix.

Polèmica = guerra.

És ver que moltes vegades ens veim immersos en una polèmica? Es tracta d’una discussió, d’un debat que pot ser al principi tenia un sentit constructiu, però que en un moment determinat ha canviat el seu curs, de forma intencionada per part d’algú o no, i que ara simplement baixa sense aturall com l’aigua fora de mare, amb arguments que corren desbocats, arrossegant la terra al seu pas però sense deixar espai per al remansament i el profit.

Un debat constructiu en principi es pot convertir en un parlar per parlar, en un parlar per vèncer, en un parlar per tirar a la cara de l’altre els arguments que s’ha anat deixant pel camí intencionadament o no…

L’aigua canalitzada és productiva, genera vida per on passa, deixa llims rics en nutrients i possibilita l’existència de racons arredossats i tranquils. Això és el que fa una conversa, un intercanvi d’idees no necessàriament coincidents, però que tenen com objectiu la construcció d’alguna cosa més gran i millor que l’argument de cada una de les parts. Això és dialogar, encara que sigui des de la diferència: aportar, sumar, contraposar, considerar (que per cert vol dir “observar amb cura els astres”), convenir… de fet, “dialogar” ve de l’arrel indoeuropea “leg-“ que vol dir recollir, recol.lectar, dialogar es un intercanvi entre dues o més persones que dóna fruit.

Dialogar és construir.

Dialogar és construir.

Polemitzar és, simplement, enfrontar-se, destruir, emprar inútilment paraules amb cap aspiració constructiva.

Una altra diferència entre polemitzar i conversar o dialogar recau també en la forma. Molt sovint la polèmica implica parlar fort, no respectar el torn de paraula de l’altre, no escoltar, no intentar comprendre el que l’altre diu o vol dir, no posar-se al seu lloc, voler imposar la pròpia opinió… realment és una guerra perquè les paraules, en tost de ser elements de comunicació, són emprades com escuts per mantenir l’altre enfora i com espases per ferir-lo i impedir que ens feri… escoltar i intentar entendre queden totalment fora, i per tant, també la possibilitat d’aprendre!

Paraules com armes.

Paraules com armes.

Mai no ho havia pensat, ni ho havia vist així, però conèixer el que vol dir “polèmica” m’ha fet pensar molt. I veig que  segurament hauré polemitzat moltes vegades, per molts de motius diferents, emprant arguments i paraules com si fóssin armes i amb ganes de guanyar la discussió.

M’he proposat de no fer-ho mai més.

2 Comentaris
 1. Benvolguda Esther,
  Considero molt encertada la teva reflexió a propòsit de la paraula “polèmica”. A mi sempre m’havia semblat que hi havia en l’exercici de polemitzar, un malbaratament d’energies.
  En el mateix àmbit de coses, per tal de no tractar únicament paraules més aviat negatives, n’hi a una que hauriem de valorar fent-li justícia, és :enRAOnar.
  Parlar, conversar fent us de la Raó.
  Una abraçada.

 2. Hona Enric, moltes gràcies pel teu comentari.
  Sí, sí, hi ha moltes paraules positives, és clar! També les hem de conèixer.
  Mira, a Menorca com saps no s’empra “enraonar” pràcticament, però hi ha un ús que me fa molta gràcia de “raonar”: quan el nen es queixa, per exemple, la mare li diu “no raonis més”… m’agrada perquè que el nen es queixi no vol dir que no empri arguments bons i raonats i fins i tot, que no tengui raó!! 😉
  M’ha agradat veure’t per aquí!

Deixa un comentari