Mort i consciència

Mort i consciència

Què és la mort? Segur que moltes vegades vos heu fet aquesta pregunta. La ciència tradicional difícilment pot contestar-la, però no és cert que no en tinguem la resposta. Els místics de totes les tradicions han tingut sempre una idea clara del que era la mort, i ara aquesta idea també comença a arribar a nosaltres gràcies a la física quàntica, la que estudia què és la matèria i com funciona en les seves partícules més petites.

He llegit una entrevista al cardiòleg Pim Van Lommel, que fa 30 anys que investiga les anomenades Experiències Properes a la Mort, les experiències de mort clínica que duren uns minuts i que acaben amb la tornada a la consciència del malalt en qüestió. És impressionant el que explica aquest metge i també, com les seves respostes s’assemblen tant a les respostes que hem tingut a mà des d’antic.

Ell té molt clar que la mort és només un canvi de consciència. Diu que la nostra consciència no és més que un retransmissor que ens serveix per viure en aquesta dimensió. És com una ràdio que mentre vivim aquí, sintonitza amb aquest univers. La nostra mort és només un canvi de consciència, una transició. “Només morim en una dimensió, per passar a d’altres dimensions”, assegura. I diu que no és creient, que està parlant de física quàntica, tot i que les seves respostes són les mateixes que des de sempre s’han obtingut a través de la meditació i el misticisme.

photo_18458_20100706

La qüestió fonamental és que la consciència no és un producte del nostre cervell, per això sobreviu a la mort física, i per això són possibles les Experiències Properes a la Mort. I són tan reals que quan aquestes persones “tornen” i el seu cos surt de la mort clínica, el que expliquen sempre coincideix i el que han viscut els fa canviar les seves prioritats i la forma en què han viscut.

Té sentit que sigui així. El materialisme científic ens ha fet creure sempre que som un cos i ha aconseguit que totes les preguntes importants girin en torn del nostre cos. En canvi, el que som és consciència, consciència que per a manifestar-se en aquest món necessita d’un cos físic. Però el cos és una eina, “el cavall sobre el que cavalcam” com diuen els savis orientals. Si ens apropéssim a nosaltres mateixos i a la mort amb aquesta nova visió, trob que la vida i també la mort tindrien un nou sentit.

 

Article publicat en el Setmanari El Iris el dia 13 de febrer de 2015.

Comments are closed.