Preguntes que no m’han contestat

Preguntes que no m’han contestat

Vaig anar al Roser a veure l’exposició sobre la història de la festa de Sant Joan i en vaig sortir decebuda. La pobresa d’objectes exposats me va sorprendre… voleu dir que no hi ha res més que mereixi ser exposat, tant a l’Ajuntament com entre les famílies lligades a la festa, ja siguin nobles o del camp? Tants d’anys de festa i només podem mostrar una carota, algunes lladrioles, una buldrafa noble, uns documents, unes fotos i una túnica de seda vermella? No m’ho puc creure…

També em va sorprende que seguim sense obrir portes a una veritat històrica i simbòlica que relliga les festes de Sant Joan a una tradició medieval de profunda espiritualitat i creativitat. Els símbols parlen més clar que les “proves científiques” en aquestes matèries i a més els turcs van cremar els arxius el 1558, però sembla que hem renunciat a la intuïció, a la imaginació i a fer-nos preguntes.

Sant Joan de Missa

Sant Joan de Missa

M’agradaria saber que no renunciam a trobar resposta per aquestes preguntes i moltes d’altres:

–          Les obreries van ser creades pel poder civil a tota Europa o només a Menorca?

–          L’origen de la festa es deu simplement al fet que la Universitat General va crear l’Oberia de Sant Joan a principis del segle XIV? Ja està? Res més?

–          Les obreries, confraries, gremis… no tenien res a veure amb la religió i l’espiritualitat?

–          Menorca estava aïllada de la Mediterrània en ebullició dels segles XIII-XIV i de totes les influències religioses, culturals, militars i civils que s’hi donaven?

–          Quina relació tenen els obrers de Sant Joan amb els gremis de constructors que evidentment van venir a Menorca amb la Conquesta (1287) i van iniciar les obres de la Catedral el 1300? Cap? I amb els cavallers que van venir amb el Rei?

–          Qui eren els primers obrers que van sortir a la festa? No els primers que tenim documentats el 1564, sinó els primers que van sortir just després del 1287…

–          Quins pagesos eren que tenien cavall, duen espasí encara avui i s’anomenen cavallers?

–          Eren pagesos cristians acabats d’arribar de Catalunya amb una mà davant i l’altra darrera, o musulmans que es van quedar a conrear les terrres tot i l’escabetxina cristiana… i a qui se’ls donava cavall i armes per fer una festa religiosa?

–          Per què a Sant Joan de Missa es demanen bones collites a Sant Joan si aquest sant mai no ha estat patró del camp? Qui diu que les vespres o les completes siguin per demanar bones collites? Què s’hi feia a Sant Joan de Monestrell el 1300?

–          Per què l’ermita estava llavors dedicada a Sant Joan Evangelista? Que per cert tampoc no té res a veure amb el camp…

–           Si el patró del camp és Sant Isidre, per què aquesta mania de demanar bones collites als dos patrons de les ordres iniciàtiques, Joan el Baptista i Joan l’Evangelista?

–          Per què la creu de Sant Joan recorda tant als diferents dissenys de la creu de Malta? O bé a la creu Paté, que duen els cavallers templaris en vermell i els hospitalaris, en blanc?

–          Per què a s’Homo des Be l’anomenam d’aquesta forma tan genèrica si tenim ben clar que és Joan el Baptista, segons ens han ensenyat?

–          Què hi pinten, a la festa, tots els símbols que hi veim? Creus, cors, circumferències, miralls, el blanc i el negre, el solstici, l’ordre estricte de la qualcada fins i tot quan no va a cavall, l’aprenent (fadrí) i el mestre (casat), migjorn i tramontana…

Sant Joan

Hi ha molt de fil per estirar. Però no cal ser historiador per estirar-lo. Perquè els símbols parlen a qui els escolta i la veritat no sempre ve documentada en papers oficials. I fer-se preguntes és imprescindible per arribar, un dia, a conèixer aquesta veritat.

4 Comentaris
 1. Benvolguda Esther,
  Llegint totes les preguntes que et fas ( o bé els hi fas …) és evident constatar que anem pel mon (m’hi incloc) gaudint de festes, tradicions, celebracions o commemoracions, cecs, sords i muts davant tota la riquesa que una bona informació ens podria proporcionar.
  Em plantejo si aquesta desitjada i valuosa informació, no és volguda per tothom…?
  Una abraçada.

 2. Etimat Enric… me sembla una bona pregunta la teva. Però la veritat hi és, agradi o no, perquè la veritat es basta a ella sola i ÉS al marge dels nostres desitjos, gustos i opinions… però me sembla que la manca de respostes es deu també, directament, a la ignorància: ja no de les respostes, sinó de les preguntes!!
  Gràcies pel teu comentari, que passis molt bon solstici i molt bon Sant Joan!

 3. L’altra dia, un amic meu, me demanava com és que a la bandera mentre la custòdia el caixer casat i la seva esposa, la treuen a l’alba i guarden en posar-se el sol, a l’igual que fan els militars? No li vaig sebre respondre. M’ha agradat molt que fessis públiques aquestes preguntes que alguns ens feim corrent el perill de ser tractats d’ignorants… o pitjor. Segur que Sant Joan és més del que aparenta avui dia, és la meva opinió. Gràcies.

 4. Estimat Josep,
  T’agraesc molt el comentari, perquè és cert que de vegades els ciutadellencs temem demanar-nos coses i dubtar de la “versió oficial”, tan pobra, d’altra banda.
  És una molt bona pregunta la que feu tu i el teu amic, perquè encara que això de la bandera no provéngui del 1300, està clar que remet a alguna cosa diferent de l’actual, com apuntes.
  Els símbols donen pistes, remeten a altres coses i conceptes, no són mai casuals i estan plens de significats que podem descobrir si els contemplam i estudiam.
  Jo també pens com tu: Sant Joan és alguna cosa més del que ens diuen, és fins i tot més rica del que veim i té unes arrels encara més profundes.
  Jo tenc esperances que algun dia ho sabrem, perquè no tothom es conformarà sempre amb les explicacions lleugeres i sabudes dels pressumptes experts en la festa. Els historiadors tenen molta feina a fer, i també els experts en símbols, i un dia la veritat serà tan evident que ja no es podrà amagar ni sota mitges veritats ni sota interessos de ningú.
  Que tenguis molt bon Sant Joan!!

Deixa un comentari