Promoció turística: Menorca i Balears “cero patatero”

Avui posaré alguns exemples de la promoció turística que fan destinacions dels nostres voltants. No ho faré perquè vosaltres, estimats lectors i lectores, vos convertiu en especialistes en la matèria, sinó que ho faig amb l’esperança que algú (un conegut, un votant, una ànima caritativa…) passi aquest post als responsables de Turisme de Menorca (Sr. Lázaro Criado i Sr. Bernat Orfila) i de Balears (aquí me conformaria amb el Sr. Vicente Torres, director general de Promoció del Govern, qui en teoria té poder de decisió sobre aquestes coses).

Resulta que molt a prop, hi ha destinacions turístiques que aposten per vàries coses: la innovació, l’eficàcia, l’aprenentatge, les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) amb coneixement de causa, perquè abans de fer res i gastar-se uns doblers, han sortit al món, s’han assessorat, han après, han format el seu personal o han contractat persones expertes. Una confidència: l’altre dia un amic que organizta un important esdeveniment professional dins del món turístic a Astúries, em demanava que li donàs el nom d’algú de les Balears, de l’Administració, s’entèn, que fós el “Joantxo Llantada de Baleares”. Bé, en Joantxo Llantada és un dels tècnics de l’Agència Valenciana de Turisme, un expert en l’ús de les noves tecnologies i de conceptes nous dins de la promoció com el “storytelling”. Bé…, em va plantejar un problema, perquè senzillament NO HI HA NINGÚ DINS LA CONSELLERIA DE TURISME BALEAR NI DINS EL CONSELL DE MENORCA  que pugui jugar aquest paper. Ni s’ha format a ningú ni s’ha contractat ningú expert.

De fet, la meva empresa, Hosteltur, va organitzar a Madrid, abans de Sant Joan, un foro sobre promoció, comunicació i comercialització turístiques, i a un dels col.loquis hi va convidar els responsables de promoció de Catalunya, Comunitat Valenciana, Tenerife, Comunitat de Madrid i Illes Balears. Destinacions líders en xifres, però que llevat de la Comunitat Valenciana, van passes enrera en promoció i màrketing. I és clar…, que les Illes siguin una destinació líder segurament s’està acabant, perquè al món hi ha molts de llocs interessants per visitar, i moltes destinacions petitones s’estan ubicant al mapa turístic a base d’imaginació, innovació, esforços, formació i molta, molta voluntat. Ingredients que no tenim, tristament, ni a Menorca ni a les Balears. Si voleu saber què opinen els asistents al foro de Madrid sobre el que van dir els representants d’aquestes destinacions, i especialment, el Sr. Vicente Torres, ho podeu trobar aquí. Una advertència: vos cansareu de llegir. Resum: no en té ni idea del nou màrketing, del potencial d’internet, les Balears van set passes més enrere que la Comunitat Valenciana i altres destinacions més noves i “petites” en xifres. Una pena.

Exemples del que s’està fent d’interessant al nostre voltant:

– Comunitat Valenciana, Blog Trip F1: Podeu llegir de què va aquesta iniciativa en aquest enllaç, i sentir a n’en Joantxo que vos ho explica en aquest altre enllaç. Reparau en les xifres. Altres enllaços d’interès sobre aquesta iniciativa:

http://www.twazzup.com/?q=blogtripF1&l=all
http://twitter.com/Victoriamdq/blogtripf1
http://comunidad.hosteltur.com/post/2010-06-24-blogtripf1-de-la-comunidad-valenciana-y-hosteltur-innova-acto-1

– La Rioja, un any sabàtic: Podeu veure de què va aquesta campanya en aquest enllaç i també en aquest altre. I en la web de La Rioja Turismo.

– Astúries, formació i difusió de continguts com a promoció: Es tracta d’una iniciativa privada, però que té el suport de les administracions. Dues vessants: el Think Tank (brain storming en petit comitè amb bloguers, periodistes i professionals del turisme) i el foro Turismo.as, que s’ha convertit en referència.

– Benidorm, una bogeria viral que va triomfar: una campanya de 2008 magistral en l’ús de Youtube i les xarxes socials. En podeu trobar més informació en aquest enllaç.

I exemples que cauen un poc més enfora però que són igualment dignes de copiar:

– Nova York, la ruta de les sèries: Els aficionats a “Sexo en Nueva York” per exemple, poden conèixer tots els escenaris de la sèrie gràcies a unes rutes turístiques especials. També n”hi ha d’altres sèries. I també el cinema funciona com a reclam. Si en voleu tenir més informació, podeu consultar aquest enllaç. Tot un filó per als responsables de la promoció turística!

– Grècia, la primera en mostrar experiències en tost de pedres, per molt antigues i precioses que siguin: “Mi experiencia griega”, no vos perdeu el vídeo.

– Queensland (Austràlia), amb la campaña “el mejor empleo del mundo”, que va tenir una enorme difusió arreu.

Estimats responsables de la promoció: no fa falta ni tan sols que inventeu res. Limitau-vos a copiar allò que és bo a aquells que ho fan bé.

Tot això no pretén ser un llistat de les millors campanyes promocionals, perquè segur que n’hi ha moltes més i jo les desconec. Es tracta, simplement, de dir ben fort que amb imaginació i ganes es poden fer moltes coses, i que fins i tot en molts de casos ni fan falta molts de doblers. El que sí que fa falta es tenir clar quin producte vols vendre, tenir clar qui te’l pot comprar i tenir clar on és aquest client i quina és la millor manera per arribar-hi. Tres coses que a Menorca i a les Balears ningú no s’ha molestat a investigar més enllà del sol i platja i els clients dels turoperadors britànics i alemanys (que, per cert, sí que costen doblers!).

Fa molta calor, i la temporada tampoc no va tan malament, i la vessa és gran, i les ganes poques… bé, per enguany ho deixarem com està…, ja veurem l’any que ve… tanmateix, tornaran, Menorca és tan polida… ZZZZZZZzzzzzzzz….

Fins prest!

4 Comentaris
 1. ¿NO COMMENT?

 2. Benvolguda Esther,
  Crec que hi poses molt d’emfasi als simptomes, i deixes de banda les causes. Per aquí, encara, cauen els turistes que duen els “tour operators”, ni Asturies, ni la Rioja, etc. estan, de moment, en les connesxions del TTOO. I el problema, si es pot dir, que té Menorca és la manca d’economia a escala, per les seves dimensions, a diferència de Mallorca.
  Per a situacions diferents, solucions diferents. Malgrat tot, estic ben d’acord amb tu que, aquí, encara no és fa un ús òptim de les noves tecnologies, en tots els sentits.
  Salut i feina.

 3. És clar que sí, politòleg! Per aquí cauen els turistes que duen els turoperadors, a qui, per cert, hem pagat dels doblers de tots 9 milions d’euros perquè en segueixin duguent. Abans signaven contractes de garantia per cinc anys i ens anava de conya: cap problema, ni m’he de molestar a sortir a vendre. I ens pagaven els apartaments! I ara nosaltres els pagam perquè ens duguin clients, al preu que ells volen i amb l’amenaça permanent d’anar-se’n. Què trist, veritat?
  És cert això que dius de l’economia d’escala, i també que aquí han vingut els hotelers mallorquins a fer el seu agost perquè nosaltres badavem. I seguim badant. Jo trob que el problema és més profund: és d’actitud, de comoditat, de falta de ganes i d’imaginació. Tal vegada la temporada encara no va prou malament…
  Moltes gràcies pel teu comentari!

 4. Esther,
  Aquest post, a més d’una nova reflexió sobre el nostre sector turístic i es seus responsables institucionals (i no institucionals), és un bon recull, indicatiu i no exhaustiu, de diferents casos de destins turístics que han apostat per la imaginació.
  La veritat és que no he bussejat per els enllaços que hi poses, al post, però ho faré en els propers dies (amb calçons curts) i segur que hi trobaré coses innovadores, i m’indignaré de pensar que … Zzzzzzz!

Deixa un comentari