El alemanys passen de Menorca

El alemanys passen de Menorca

L’economia d’Alemanya va bé, no coneix la crisi de moment i les agències de viatges del país estimen que enguany les vendes de vacances a l’estranger pujaran una mitjana del 4%, i d’un 7% en alguns casos.

Tanmateix, Menorca no es beneficiarà del boom del mercat emissor alemany. El hotelers menorquins preveuen que les reserves dels alemanys per venir de vacances a l’illa baixaran un 9% més… en els anys 90 venien uns 200.000 turistes alemanys, però l’any passat en van venir només 55.000.

En canvi, Mallorca és la principal destinació turística per als alemanys, amb gairebé 4.000.000 de turistes l’any passat. La previsió per a 2013 mostra un increment del 3,2% de les reserves, segons l’Oficina Espanyola de Turisme a Düsseldorf.

I això que enguany Lufthansa tornarà a volar a Menorca durant l’estiu, des de Munich, Düsseldorf, Hamburg i Berlín. Però es veu que no basta per consolidar el mercat alemany a casa nostra.

Lufthansa i Germanwings

Lufthansa i Germanwings

Jo pens que a més de la desconnexió aèria, que és evident que existeix, tenim un seriós problema de producte. Per començar: parlam alemany? Sabem què vol el turista alemany? Sabem què cerca, quines experiències vol comprar y disfrutar durant les seves vacances? Hem adaptat el nostre producte i serveis a les seves expetactives? Perquè els alemanys són, objectivament, un mercat que hauria d’estar interessar en una illa que és Reserva de la Biosfera i on es pot anar en bicicleta sense perill, contemplar aus i paisatges, fer senderisme, caminar, menjar i beure bé, amb patrimoni, història, cultura… què és el que falla?

Falla l’oferta, és clar. És cert que les companyies hoteleres mallorquines estan interessades en segmentar els seus clients i que tracten de forma diferent els hotels d’allà i d’aquí… però hem de tenir clar que tant les companyies aèries com les hoteleres el que volen és fer negoci, a Mallorca i a Menorca. Si hi ha demanda del mercat alemany per venir a Menorca, hi haurà vols i hi haurà hotels i serveis per a ells.

Turistes alemanys

Turistes alemanys

El que falla és el producte, crear aquesta demanda, perquè realment no ens hem preocupat de conèixer els nostres clients i potencials clients, saber què cerquen, què demanen i fer el que s’hagi de fer per oferir-lis l’experiència que valoren i esperen.

Seguim venent com hem venut sempre, o sigui, deixant que ens comprin. I les coses han canviat molt, el turisme ha canviat molt. Si volem que vénguin els turistes alemanys, tal vegada podriem començar a pensar en ells i a fer feina per a ells. Per exemple, aprenent el seu idioma. Serem capaços de fer-ho?

Deixa un comentari